Следвайте Гласове в Партия, която стеснява кръга от хора, вземащи решения,

...
Следвайте Гласове в Партия, която стеснява кръга от хора, вземащи решения,
Коментари Харесай

Костадин Паскалев: Водим разговори за ляво обединение, а не за нов ляв проект

Следвайте " Гласове " в 

Партия, която стеснява кръга от хора, вземащи решения, губи почва под краката си, споделя Костадин Паскалев, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия в изявление за СТАНДАРТ
Нинова стартира войната с Радев, тя е подготвена на кабинет с който се съгласи

Прегръдка с Политическа партия е доста тежка отговорност на сегашното управление на Българска социалистическа партия
Нинова не може повече да е ръководител на Българска социалистическа партия
Да вярвате, че ниските резултати на партията са поради хартиената бюлетина, е все едно да вярвате в призраци

Интервю на Ива Николова, " Стандарт "
- Г-н Паскалев, заели сте се със основаването на нов ляв план. Какво постанова това?
- Ще ви поправям. Не съм се заел със основаването на нов ляв план, а със започването на разговор с левите партии в България. И, по-точно, с онази част от тях, които са произлезли под една или друга форма от Българска социалистическа партия, с ръководителите им. Това са „ Изправи се “ на Мая Манолова, АБВ на Румен Петков, „ Движение 21 “ на Татяна Дончева, МИР на Симеон Славчев, „ Нормална България “ на Георги Кадиев.
На 29 ноември 2022 година от 14:00 ч. в НДК ще се организира среща, на която хора от Българска социалистическа партия, които изрично не одобряват държанието на Корнелия Нинова на самоизолация, ще стартират подобен разговор, с цел да може в лявото пространство да се основат предпоставки за обединяване. Още повече, че в това число Националният съвет на последното си съвещание взе решение за основаване на ляво обединяване.
- Това значи ли, че обединяването ще бъде в границите на Българска социалистическа партия или е нов ляв план?
- Не може да бъде в границите на Българска социалистическа партия. Правим това с левите партии в България. Това не е нов ляв план, а диалози за основаване на ляво обединяване. Можете да разглеждате тази среща като катализатор за обединявания в лявото политическо пространство.
- Ако постигнете съглашение за обединяване с останалите леви партии, чиито членове са били в това число и остриета на Българска социалистическа партия, общо ли ще се явявате на парламентарни избори?
- Подходът е следният. Първо, съответните управления на обособените партии, в това число и Българска социалистическа партия, би трябвало да вземат решение за основаване на такова обединяване или преди този момент да се сътвори контактна група, която да създаде разпоредбите, по които то стане. И по-късно органите на съответните политически партии да вземат нужните решения и да се върви към основаването на ляв политически индивид.
Създаде ли се подобен ляв политически индивид, в който политическите партии работят взаимно, това означа, че в лявото политическо пространство значително имаме обединяване. След това могат да се търсят и други сътрудници като социалдемократическите партии, прогресивни придвижвания и така нататък
- Какво ще стане, в случай че в Българска социалистическа партия получите отвод за такова обединяване, тъй като другите са ренегати?
- В подобен случай това ще бъде минус за управлението на Българска социалистическа партия. Оттам нататък остава опцията на другите леви партии да реализират обединяване между тях.
- Вие сте от хората, които са запазили и участието си в Българска социалистическа партия, и сериозните си позиции към управлението. Защо в партията ви няма чуваемост за тях?
- Не мога да кажа за какво няма чуваемост. Но считам, че с течение на годините в управлението на Българска социалистическа партия се стигна до обстановка, в която в най-тясното управление на партията, в Изпълнителното бюро, което се избира от самия ръководител, започнаха да чуват само гласовете на тези хора. Всеки политически индивид, който стартира да стеснява кръга от хора, вземащи решения, губи почва под краката си, губи връзката с локалните структури и организации, с регионалните препоръки и стартира да основава напрежение.Сигурно си спомняте, че държанието на Корнелия Нинова ескалира до обстановка, в която започнаха да се постановат санкции на избрани персони, които до неотдавна са били извънредно покрай нея в управлението на партията. Такива понесоха и Кирил Добрев, и Калоян Паргов. Да не приказваме за репресията, която беше упражнена против цялата пловдивска организация. Георги Гергов също беше отхвърлен. Тези процеси изрично не са положителни.
Когато Корнелия Нинова стана ръководител на партията, членовете на ИБ не биваше да са депутати. Такъв принцип бе въведен. В момента парламентарната група съвсем напълно съставлява ИБ. Човек не може да мени правилата си през ден. Те по тази причина са правила, с цел да бъдат постоянни, трайни и да отразяват справедлива реалност.Затова от налагането на санкции на обособени членове без изключително ясни претекстове до упражняването на принуда против партийни организации – общински, градски, районни и така нататък, са все неща, които в политическия развой са безусловно неприемливи. В последна сметка партиите са сдружения на персони, които споделят идентични идеали. Ако това е нарушено - или идеалите са изчерпани, или полезностите са се разминали.
- През последните дни доста локални структури на Българска социалистическа партия смъкнаха доверието си от Нинова. Какво е следствието от това, има ли подобен механизъм в партията?
- Разбира се, че в партията има подобен механизъм. Ако 50% от партийните структури на Българска социалистическа партия вземат решение за привикване на конгрес, на който слагат въпросите за управлението на партията, тогава подобен конгрес би трябвало да се провежда и организира.
- На два пъти имаше такива опити, само че от тях нищо не произтече. Дори при подадена оставка от Нинова се оказа, че не я е подала.
- Аз съм подавал оставка три пъти в живота си и трите пъти тя е била ефикасна – един път като вицепремиер, един път като член на ИБ на същата Нинова и то с ясни, изписани претекстове. Подаването на оставката е акт, който съответната персона упражнява, и връщане обратно от нея няма.
При Нинова имаше връщане обратно. Но в случай че би трябвало да разясняваме уставната норма и в случай че я обвържем със съответните решения на Конституционния съд – в тази ситуация с Делян Добрев, тя едва ли има учредения да се счита за ръководител на Българска социалистическа партия.
- Предишните сътрудници на Нинова и Българска социалистическа партия от Политическа партия и Демократична България обявиха, че прекъсват връзките си със социалистите поради връщането на хартиената бюлетина и то по тяхно искане. Как оценявате тази обстановка?
- Първо, за мен е неуместно Българска социалистическа партия и ръководителят й Нинова да внасят в Народното събрание проектозакон за изменение на Избирателния кодекс в посока на връщането на хартиената бюлетина. Вторият проблем е, че не това е най-важният въпрос, който касае качеството на живота на българските жители.Според мен това е груба политическа неточност и Корнелия Нинова не е съветвала този въпрос с Националния съвет на партията. Това просто си е решение или на парламентарната група, или на ИБ.
- Нейното опрощение обаче е, че точно неналичието на хартиената бюлетина е повода за ниските резултати на Българска социалистическа партия.
- Вие вярвате ли в това? Това е почти като да кажете, че вярвате в призраци. Тази история е неуместна. Унизително за електората на Българска социалистическа партия е такова изказване да звучи от устата на ръководителя й. Аз съм давал образец, в това число и на Народно събрание, че моята майка, която е на 86 години, гласоподава с машина на последните избори, в това число и с преференция. Има и едно проучване, което сочи, че гласоподавателите на Българска социалистическа партия в преклонна възраст са хора със приблизително и по-високо обучение. Затова го считам за неуместно.
Тук е огромният проблем на Българска социалистическа партия – липса на справедлива оценка на обстановката. Начинът на ръководство, позициите, които пазят съответните политически субекти, са това, което демотивира гласоподавателите да се явят на избори. И считам, че всички политически партии много ще страдат от личното си държание.
- Нинова сочи и други фактори за пагубния резултат на последните избори. Единият е президентът Радев, а другият – вътрешнопартийната съпротива. Това е стрела и към вас. Как ще отговорите?
- Аз в никакъв случай не съм бил вътрешна съпротива. Аз постоянно съм имал позиция. Ако някой на мен ми е съпротива, мога ли да кажа, че Нинова ми е вътрешна съпротива? В края на краищата, всички членове на Народно събрание са определени на конгрес, те имат своята позиция и я пазят. Аз съм правил тъкмо това, както и моите сътрудници, с които сме съидейници в съответните тези.От друга страна, кой президент пречи на Нинова да има високи резултати? Доколкото си припомням, войната с президента Радев я стартира Корнелия Нинова.
- Кога и по какъв начин?
- Не мога да кажа по кое време и по какъв начин. Тя непрестанно покачва оборотите на обвиняванията против Румен Радев. Нинова ужасно доста се гордееше с Румен Радев през 2017 година Сама споделяше, че тя е показала този човек като претендент за президент на Българска социалистическа партия, че е провела борба в Българска социалистическа партия, с цел да го наложи. Чудесно. Тогава в този момент, откакто той не й харесва, да поема отговорност и да си подаде оставката.
- При сегашната динамична политическа обстановка и след конфликта сред Радев и Демократична България на консултациите, Българска социалистическа партия има ли късмет още веднъж да получи третия мандат за съставянето на кабинет?
- Ако би трябвало да разсъждаваме съществено и кардинално, от позиция на позициите на всяка от партиите няма по какъв начин да се стигне до държавно управление. Но в случай че разсъждаваме дали е допустимо да се стигне до държавно управление, познавайки безпринципното държание на част от политиците, може. В този смисъл и Нинова би желала да получи третия мандат. Смятам, че тя е подготвена да направи държавно управление с който се съгласи.
- Тя по този начин влезе в коалиция и с Политическа партия. Фатална ли беше тази „ обич “, въпреки и къса?
- Опитвам се да бъда справедлив. Първо, Политическа партия направиха няколко извънредно забавни изявления в посока на отбрана на обществени придобивки на жителите. Това съответства с държанието на Българска социалистическа партия и в един миг бяха осъществени позитивни за жителите решения, в това число и преведени в дейности, като повишението на пенсиите. Въпреки че това беше една напълно дребна крачка и тя не беше цялостна. Смятам, че в тази част от държанието си Българска социалистическа партия е била съответна. Както и Политическа партия.
Но това, на което станахме очевидци в региона на енергийните проблеми на страната, прекратяването на договорите с „ Газпром “, износът на оръжие за – дано го кажа по този начин – територии, близки до Украйна, са прекомерно безпринципни неща, в които взе участие и Българска социалистическа партия в лицето на ръководителя Нинова като вицепремиер и министър на стопанската система. Затова огромна част от гласоподавателите на Българска социалистическа партия бяха разочаровани от държанието на представителите на Българска социалистическа партия във властта.
Така че тази прегръдка с Политическа партия е доста тежка отговорност на сегашното управление на Българска социалистическа партия. Основни кардинални въпроси бяха пренебрегнати и по тази причина в обществото остана чувството за шизофренично държание на Българска социалистическа партия – от една страна, желае да има контракт с „ Газпром “, въпреки това, същият кабинет, в който взе участие, гласоподава преустановяване на този контракт. Не желае да изнася оръжие в Украйна, само че в същото време изнася оръжие на територии, близки до Украйна. Нека се сещаме къде отива то. Тези дейности не са изключително лицеприятни и по-скоро приказват за двуличие.
- Но в този момент Нинова зае тъкмо противоположната позиция по тези тематики, а по отношение на обществените политики даже нахока някогашните си сътрудници от Политическа партия, че са откраднали програмата на Българска социалистическа партия, а към този момент желаят да откраднат и физиономията й. Това не я ли избавя от негативите, които натрупа?
- Корнелия Нинова има огромен проблем с разбирането на това какво е ляво. Ако Българска социалистическа партия има лява политика, това значи, че би трябвало да сложи публичния интерес пред интереса на обособения индивид. Субектът би трябвало да добрува в границите на публичния интерес. Но в случай че Нинова схваща обществената политика като лява, това значи, че тя може да стане член на Политическа партия.
Иначе никой не може да открадне облика на Българска социалистическа партия. Образът на Българска социалистическа партия е подобен, какъвто го прави управлението на партията.
- И вие смятате, че с вашите дейности той ще се промени?
- Аз мощно се надявам, че ще успеем.
Източник: standartnews.com
 
 
 
 
24 Ное 2022254723 Ное 2022114122 Ное 2022199021 Ное 202269219 Ное 2022108917 Ное 20222274КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани24 Ное 202218919 Ное 202274518 Ное 2022223824 Sep 20222950
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР